logo
Projekt wędzarni drewnianej

Projekt wędzarni drewnianej

W wędzarni, dzięki dymowi wędzarniczemu produkty zyskują niepowtarzalny smak i zapach. Zamiast kupować gotowe wyroby, nierzadko pełne chemii i konserwantów, warto samemu przyrządzić wędzonki we własnej wędzarni. W przydomowej wędzarni produkować można szynki, kiełbasy, ryby, sery, a nawet owoce!

 

Ale jak wykonać samodzielnie wędzarnię ogrodową?

 

W prosty (a zarazem efektowny) sposób zbudujemy wędzarnię drewnianą.  Drewno stosunkowo łatwo poddaje się obróbce, więc budując wędzarnię drewnianą możemy dostosować ją do architektury naszego ogrodu nadając dowolny kształt.

 

Wędzarnia może być wykonana w całości z drewna lub też może być wykonana z materiałów łączonych, gdzie wędzarnia jest częściowo murowana - na co składa się palenisko oraz komin.

 

Rozpoczynając budowę zaczynamy od projektu. Powinny znajdować się w nim 3 najważniejsze części: komora wędzarnicza, palenisko oraz przewód dymny.

 

Komora wędzarnicza:

Minimalne wymiary komory to 50 x 50 cm, wysokość 80 cm. Można zbudować większą komorę, natomiast mniejsze nie będą spełniać swoich funkcji.

 

Warto wzmocnić komorę dwoma rzędami listew, co pozwoli  zawieszać wędzonki na różnej wysokości. A dzięki temu, wędliny nie będą się ze sobą stykać i będą równomiernie uwędzone.

 

Dodatkowo wskutek zastosowania dodatkowych wzmocnień w postaci ramki dolnej i górnej komora będzie solidna i trwała.

 

W przedniej części komory należy umieścić termometr, który pozwoli na regulację temperatury podczas całego procesu wędzenia, bez konieczności użycia dodatkowego urządzenia!

 

Montując w komorze drzwiczki będzie nam wygodniej wkładać wędzonki oraz doglądać procesu wędzenia.

 

Palenisko:

Palenisko powinno być głębokie na min. 30 cm. Z powodzeniem będzie spełniało swoją rolę jeżeli wymiary boczne będą 25 x 25 cm. Natomiast nic nie szkodzi na przeszkodzie aby zbudować palenisko o nieco większych wymiarach.

 

Dobrze jest wyposażyć palenisko w rączkę by móc je swobodnie przenosić.

 

Ważną kwestią są też nóżki, dzięki którym palenisko nie będzie stało bezpośrednio na ziemi co zapobiegnie wypalaniu trawy.

 

Przewód dymny:

Powinien mieć minimum 1m długości.

 

Do jego wykonania najlepiej użyć rury kominowej oraz kolanka łączącego z komorą.

 

Przewód dymny powinien być nachylony by dym swobodnie się w nim przemieszczał (nachylenie kanału nie musi być duże, gdyż odpowiedni ciąg dymu zapewni nam już różnica 15 cm – koniec rury przy palenisku ma być niżej niż przy komorze wędzenia).

 

Pamiętajmy że zbyt małe palenisko lub komora, brak otworów wentylacyjnych, nieprawidłowa impregnacja komory mogą powodować problemy w użytkowaniu wędzarni co przełoży się na smak wyrobów oraz naszą niechęć do wędzenia. Dlatego podczas projektowania wędzarni warto wcześniej zdobyć podstawową wiedzę, która pozwoli na uniknięcie błędów w konstruowaniu wędzarni.

 

Co na to prawo budowlane?

 

Wędzarnia ogrodowa stanowi element małej architektury. Jej budowa nie wymaga więc pozwolenia.

 

Mając projekt wędzarni drewnianej zastanówmy się, w którym miejscu naszego ogrodu ją umiejscowimy. Powinna znajdować się w takiej odległości od domu by przenoszenie wyrobów nie stanowiło dużego problemu. Zwróćmy także uwagę na odległość wędzarni od okien, aby dym nie dostawał się do wewnątrz.  Starajmy się, aby wydobywający się z komina dym nie przeszkadzał naszym sąsiadom. Dobrym pomysłem jest też zaprosić sąsiadów na wspólne wędzenie!  

 

 

Leave a Comment (s)