logo
Jakie drewno do wędzenia jest najlepsze?

Jakie drewno do wędzenia jest najlepsze?

 

Dym w wędzarni powinien pojawić się gdy nie ma w niej wilgoci. Odnosi się to do wyrobów, drewna w palenisku jak i samej komory wędzarniczej. Wilgoć sprawi, że dym nie wniknie w głąb wędzonki a na wędlinach osadzi się „smoła”. Takie wyroby są kwaśne, czarne i nie nadają się do spożycia. 

 

Jakie więc drewno należy wybrać?

 

Przede wszystkim drewno powinno być suche, a więc takie, które po porąbaniu  przeleżało przynajmniej rok. Przed wędzeniem nie należy drewna specjalnie moczyć ani polewać wodą.

 

Do wędzenie używa się drewna z drzew liściastych , tlącego się, bez kory, najczęściej bukowego, grabu, wiązu, dębu, olchy, akacji, śliwy, jabłoni, gruszy i klonu. Rodzaj użytego drewna ma wpływ na kolor i aromat wyrobów. Należy unikać wędzenia drewnem iglastym, gdyż podczas wędzenia wydziela ono dużo substancji smolistych, które osadzając się na wędzonkach powodują ich ciemną barwę i gorzki smak. Wyjątek stanowi jałowiec, który jednak należy stosować z umiarem.

 

Do wędzenia wykorzystuje się drewna w kawałkach, ale też i gałęzie, a nawet trociny. Inaczej uzyskuje się dużą temperaturę, a inaczej gęsty dym. Drewnem rozpala się ognisko, trociny zaś służą do zagęszczania dymu. Robiąc porządki w ogrodzie warto zastanowić się czy gałęzie, które zazwyczaj się spala nie wzbogacą aromatu naszych wędzonek.

 

 

Stosując odpowiednie drewna można uzyskać niepowtarzalny smak i aromat.

 

Jabłoń - bardzo łagodny dym z owocowym posmakiem, lekko słodki, stosowany do wędzenia drobiu, barwi skórę na kolor ciemnobrązowy

 

Wiśnia podobne walory jak dym uzyskiwany z drewna jabłoni, lekko gorzki, stosowany do wędzenia drobiu, barwi skórę na kolor ciemnobrązowy

 

Grusza barwa czerwonego wina, stosowany do wędzenia drobiu

 

Orzech - uzyskujemy zabarwienie ciemnożółte, zaskakują apetycznością i specyficznym aromatem, stosowany do wędzenia drobiu i ryb

 

Winorośl - daje dużo dymu, bogaty i głęboki smak owocowy. Taki zestaw poleca się szczególnie do wędzenia ryb i drobiu

 

Bez - uzyskujemy dym bardzo lekki, łagodny i subtelny, z odrobiną zapachu kwiatowego, polecany do wędzenia wołowiny, baraniny

 

Akacja – uzyskujemy cytrynowy kolor wędzenia, polecana do wędzenia drobiu oraz wieprzowiny

 

Olcha – najczęściej wykorzystywane drewno do wędzenia, uzyskujemy ciemnożółty kolor przechodzący w brąz, polecany do wędzenia wszystkich mięs i ryb

 

Buk – nadaje wędzonkom zabarwienie złocistożółte, polecany do wędzenia wieprzowiny oraz ryb

 

Dąb czerwony – wyczuwalny smak miodu oraz posmak ziemisty z odrobiną goryczki, uzyskujemy barwę brązową

 

Dąb biały – nieco łagodniejszy, nadaje wędzonkom zabarwienie ciemnożółte, stosowany do wędzenia wieprzowiny, ryb i drobiu

 

Morela, brzoskwinia – w wyjątkowy sposób aromatyzują wędzonki, działają na nie lekkim owocowym, prawie słodkim zapachem. Godne polecenia przy wędzeniu serów.

 

Czereśnia - podobnie jak wiśnia nadaje wędzonkom smakowej goryczki, jednak zapach ma zdecydowanie bardziej owocowy. Polecana do wędzeni ryb, zwłaszcza słodkowodnych.

Nawet wióry czy trociny, z jednego gatunku lub mieszane z różnych drzew, potrafią nadać wędzonkom atrakcyjny aromat. Dodając do nich jeszcze ziaren lub gałązek jałowca, ziół albo przypraw, jak liści laurowych, ziela angielskiego, tymianku, pieprzu uzyskać można bukiet zapachów, niepodobny do żadnego innego.

 

Porządkując sady warto więc zwrócić uwagę i zadbać o wykorzystanie ścinek, pniaków, gałęzi. Jak każde drewno do wędzenia, musi wyschnąć, choć nie wymaga przecież przesadnych warunków (powinno być przechowywane w pomieszczeniach zadaszonych, chronione przed wilgocią).

 

Leave a Comment (s)