logo
Jaka wędzarnia jest lepsza: drewniana czy metalowa?

Jaka wędzarnia jest lepsza: drewniana czy metalowa?

 

Wędzarnie domowe cieszą się coraz większą popularnością. Chcemy samodzielnie przygotować wyroby pozbawione chemii i konserwantów a następnie poczęstować nimi przyjaciół i rodzinę. Zastanawiamy się jak zbudować wędzarnię. Domowa wędzarnia wymaga jednak narzędzi, czasu oraz umiejętności, dlatego decydujemy się na jej zakup. Jednak przed nim nasuwa nam się cała masa pytań dotyczących wyboru wędzarni.  Interesuje nas budowa wędzarni oraz materiał z którego jest wykonana. 

 

Producenci wędzarni ogrodowych oferują nam całą gamę domowych wędzarni. Rozważając zakup wędzarni przeglądamy oferty i zastanawiamy się, który model wybrać. Najczęściej zadajemy sobie pytanie czy wybrać wędzarnię drewnianą czy metalową. Jesteśmy ciekawi, która wędzarnia ogrodowa będzie lepsza, czyli z jakiej wędzarni wyjdą nam udane, aromatyczne wyroby, które zagoszczą na naszym stole i zachwycą naszych najbliższych.

 

Producenci specjalizujący się w produkcji wędzarni drewnianych będą zachwalać tylko ten model. Warto natomiast zastanowić się nad faktycznymi zaletami i wadami obu tych modeli.

 

Różnice między wędzarnią drewnianą a metalową

 

Temperatura wędzenia – w wędzarniach drewnianych możemy wędzić do temperatury ok. 80 * C. Nie zaleca się wędzenia w wyższych temperaturach ponieważ drewniana komora może się spalić. W wędzarniach metalowych możemy osiągnąć wyższe temperatury bez obaw o zapalenie komory. Wędzarnie ogrodowe metalowe w zależności od pory roku mogą szybciej się wychładzać, jednak aby temu zapobiec należy częściej doglądać procesu wędzenia by utrzymać odpowiednią temperaturę w wędzarni.

 

Rodzaj wędzenia – w wędzarniach metalowych będziemy mogli osiągać wyższe temperatury a co za tym idzie wędzić wyroby gorącym dymem, uzyskamy wtedy kiełbasy przeznaczone po uwędzeniu do parzenia

 

Waga wędzarni – wędzarnie drewniane są lżejsze od wędzarni metalowych. Nie ma jednak większych problemów z przenoszeniem wędzarni metalowych. Niektórzy producenci oferują nam wędzarnie metalowe wyposażone w rączki, które ułatwiają transport wędzarni

 

Rodzaj produktów – miłośnicy wędzenia uważają że wędzarnia metalowa świetnie sprawdzi się jako wędzarka do ryb

 

Trwałość wędzarni – oczywiście trwalsza będzie wędzarnia wykonana z metalu. Wędzarnia ogrodowa drewniana wystawiona na działanie czynników atmosferycznych będzie niszczeć, dlatego warto taką wędzarnię zaimpregnować od zewnętrznej strony. Gdy nie korzystamy z wędzarni można również nałożyć na nią pokrowiec lub przenieść w zadaszone miejsce.

 

Smak wędzonek z wędzarni drewnianej i metalowej

 

Głównym punktem który interesuje nas przy wyborze wędzarni jest smak produktów jaki z niej uzyskamy. Wiadomym jest, że smak ten głównie nadają drzewa liściaste, owocowe lub dodatki (np. w postaci jałowca), którymi wytwarzamy dym. Interesuje nas jednak czy wędzarnia z drewna nie odda naszym potrawom charakterystycznego zapachu lub czy wędzarnia wykonana z drzew iglastych nie ocieknie żywicą. Poglądy te są także podsycane przez producentów wędzarni, którzy w swoich ofertach często opisują wędzarnie ogrodowe  innych sprzedawców jako gorsze aby kupujący wybrali właśnie ich produkt.

 

Jak już wspomnieliśmy, decydującym dla smaku wędzonek jest opal. Warto przy tym zaznaczyć, że wędzimy tylko drewnem liściastym. Natomiast komora może być wykonana z drzew iglastych, ponieważ opał który generuje dym redukuje wszystkie inne zapachy. W tym celu przed pierwszym użyciem nowo zakupionej wędzarni drewnianej, należy ją 2-3 razy przepalić na sucho, tzn. wędzić w niej bez wkładu, na pusto. Dym w naturalny sposób zaimpregnuje nam komorę od wewnątrz a my będziemy mogli cieszyć się wspaniałym smakiem wędzonek.

 

Podsumowując, nie da się jednoznacznie dokonać oceny, która wedzarnia ogrodowa będzie lepsza. Kwestię tą należy rozpatrzyć indywidualnie w zależności od naszych potrzeb i preferencji.

 

 

 

Leave a Comment (s)