logo
Jak zbudować wędzarnię?

Jak zbudować wędzarnię?

Rozważając budowę własnej wędzarni trzeba zacząć od materiału z którego chcemy ją wykonać. To od naszych możliwości i upodobań zależy czy będzie to wędzarnia drewniana, metalowa czy też murowana.

 

W poście tym znajdziecie kilka porad jak zbudować najprostszą wędzarnię z beczki!

 

Trochę teorii

 

Trzeba wiedzieć, że wędzarnia składa się z trzech podstawowych elementów:

 

- komory wędzarniczej

- rury dymowej

- paleniska

 

Ten typ wędzarni będzie posiadał zagłębione w ziemi palenisko oraz biegnący pod ziemią przewód dymowy. Nasyp ze żwiru będzie odpowiedzialny za chłodzenie dymu.

 

Wybór miejsca na wędzarnię

 

Projektując naszą wędzarnię ogrodową rozpoczynamy od wyboru miejsca gdzie ma stanąć. Oprócz swoich funkcji jakie będzie spełniała będzie także ozdobą naszego ogrodu. Powinna zatem stanąć w miejscu gdzie będzie tworzyła zgodną kompozycję z obecnym zagospodarowaniem działki.

 

Ale nie tylko!

 

Należy wziąć też pod uwagę by znajdowała się blisko składu opału oraz byśmy mieli do niej dogodny dostęp z racji częstego doglądania ognia.

 

Istotnym punktem o którym nie możemy zapomnieć przy wyborze miejsca na naszą wędzarnię są SĄSIEDZI. A więc należy wybrać takie miejsce w naszym ogrodzie by wydobywający się dym nie leciał do sąsiada. Wskazówką tutaj jest, że w Polsce najczęściej wieją wiatry zachodnie. Lub jeśli z sąsiadem łączą nas serdeczne relacje, możemy powędzić wspólnie z nim : )

 

Projekt wędzarni

 

Przechodzimy do projektu. Powinien on odzwierciedlać zapotrzebowanie na materiał. Będziemy potrzebować:

 

- blaszaną beczkę

- drewnianą płytę

- mały pojemnik metalowy z pokrywą

- rurę o średnicy 10-15 cm i długości ok. 120 cm

- pręty stalowe

- termometr

- żwir

 

Mając niezbędne materiały możemy zabrać się za budowę naszej wędzarni.

 

Budowa wędzarni

 

Budowę rozpoczynamy od zrobienia ok. 20 cm wykopu w ziemi. Umieścimy tam palenisko oraz przewód dymowy.

Warto wiedzieć, że w wędzarni z długim kanałem dymowym, będziemy mogli łatwiej przeprowadzić wędzenie zimne, gdzie uzyskamy bardziej szlachetny smak wyrobów. Natomiast nie może on być zbyt długi, ponieważ może utrudniać wędzenie na gorąco.

 

Komora wędzarnicza i palenisko

 

Blaszana beczka będzie pełniła funkcję komory. Mały metalowy pojemnik będzie naszym paleniskiem.

 

Teraz musimy wykonać otwory w ściance beczki i w palenisku aby możliwe było zamontowanie rury. W beczce robimy również otwory do umieszczenia kijków aby móc zawieszać na nich wędzonki. Robimy je na wysokości ok. 5 cm od górnej krawędzi komory.

 

Na wysokości naszych wędzonek robimy w ściance beczki otwór do umieszczenia termometru. Termometr nie może znajdować się nad wędzonkami. Powinien być "na wysokości" wędzonek - wtedy zmierzysz prawidłową temperaturę w komorze.

W pokrywie komory również robimy otwór (ok. 10 cm) - ten będzie służył do odprowadzania dymu.

 

Montaż wędzarni

 

Przyszedł czas na połączenie naszych elementów. Pod paleniskiem usypujemy warstwę żwiru. W ściance bocznej paleniska umieszczamy jeden koniec rury, drugi natomiast wkładamy do dna komory (beczki). Następnie pozostałym żwirem uzupełniamy cały wykop.

 

Pierwsze wędzenie

 

Rozpalamy ogień w palenisku. Pamiętamy o tym, że w palenisku umieszczamy jedynie drzewo liściaste! Za pomocą suchych szczap drzewa uzyskamy znaczną ilość żaru. Przyduszamy ogień wilgotnymi trocinami. Dopiero teraz możemy wkładać przygotowane wcześniej produkty do komory wędzarniczej. Podczas wędzenia kontrolujemy temperaturę.  Jeśli spada dokładamy opału. Kiedy temperatura nadmiernie wzrasta schładzamy kanał dymowy.

Po przeprowadzeniu wędzenia wybraną przez nas metodą delektujemy się smakiem samodzielnie przygotowanych wyrobów!



Leave a Comment (s)