logo
Wędliny lepsze domowe czy zakupione w sklepie?

Wędliny lepsze domowe czy zakupione w sklepie?

Statystyki mówią, że Polacy uwielbiają mięso oraz wędliny. Według danych uzyskanych z badań wynika, że w ciągu roku spożywamy około 80 kg mięsa i jego przetworów.

Wraz ze zwiększoną świadomością Polaków z kwestii zdrowego żywienia, wzrasta zainteresowanie wyborem domowych wędlin. Dobrej jakości wędlina powinna zawierać tylko mięso, sól i inne przyprawy. Taka wędlina niestety sporo kosztuje. Widząc w sklepowej ladzie bardzo niską cenę produktu powinniśmy założyć, że jest niskiej jakości. Nie zawsze działa to analogicznie   w drugą stronę. Czasami wędliny, które kosztują ponad 40 zł za kilogram także mają niezbyt dobry skład.

Domowe wędliny zaczynają coraz częściej królować na naszych stołach. Dzieje się tak z wielu powodów:

* to, co pierwsze uderza w nasze kubki smakowe podczas próbowania domowych wędlin to zupełnie inny smak niż ten, którego dotychczas doświadczaliśmy kupując wędliny            w sklepie. Smak związany jest po pierwsze z jakością mięsa oraz składem. W domowych wędlinach to sami decydujemy jakich przypraw użyć, jakiego mięsa czy innych dodatków. Niestety w sklepowych produktach nie mamy takiej możliwości i do końca wiedzy .

* domowa wędlina wygląda z pewnością inaczej niż te, które zawierają dużą ilość konserwantów, są kształtne i sztucznie rumiane . Tego typu napakowane chemią wyroby błyszczą się i mienią. Dokonując zakupu domowych wędlin czy ich produkcji, możemy być pewni, że są one wykonane ze zdrowych i naturalnych składników.

* domowe wędliny są o wiele zdrowsze, niż sklepowe. Kupowane wędliny często zawierają   w sobie takie składniki jak białka sojowe, glutaminian sodu, przeróżnego rodzaju fosforany, czy sztuczny aromat dymu wędzarniczego. Te wszystkie sztuczne składniki mają na celu utrzymanie odpowiedniego wyglądu i ważności produktu jak najdłużej. Domowe wędliny bez konserwantów nie zawierają tego typu chemicznych dodatków, co pozwala na zachowanie zdrowej i zbilansowanej diety nie przepełnione konserwantami.

Obecnie żyje się szybciej i na wszystko brakuje czasu, dlatego  łatwiej jest kupić wszystko w sklepie, oszczędzając tym czas. Jednak zrobienie domowej wędliny wcale nie jest aż tak pracochłonne. Wystarczy pełnowartościowe mięso, przyprawy i wędzarnia drewniana lub metalowa. Wędzenie jest nie tylko przyjemne jak i bardzo wciągające.  Poza tym jest to wielka satysfakcja, gdy cała rodzina z zachwytem próbuje naszych własnych wędlin. Własny wyrób wędlin to gwarancja tego, że masz pewność jakie składniki zostały użyte.

Własny wyrób wędlin pozwala Ci na pełną wiedzę tego, co jesz.

Leave a Comment (s)