logo
Mięso i co jeszcze -  czyli co oprócz wędlin można wędzić w wędzarni?

Mięso i co jeszcze - czyli co oprócz wędlin można wędzić w wędzarni?

Wędzenie i wędzonki kojarzą się zazwyczaj nam z mięsem i dalej z wędlinami. Produktów, które można wędzić jest o wiele więcej. Dostępność produktów i wyobraźnia pozwala na stworzenie coraz to lepszych i ciekawszych wędzonek. Szynki, boczki i żeberka są wyrobami znanymi.  

Co można wędzić w wędzarni?

Wieprzowina króluje wśród wędzonek, jednakże drób czy dziczyzna tez są odpowiednie do wędzenie. Wędzone kęski ,,piwne " drobiowe, udka, kabanosy z dzika, kiełbaska kuszą swoim zapachem i smakiem.

Wędzone sery

Kolejnym ciekawy produkt nadający się do wędzenia to ser. Chcąc przygotować ser wędzony, powinniśmy wiedzieć, dlaczego wędzi się sery i co to nam właściwie daje. Otóż sery wędzi się po to, aby nadać im specyficzny aromat i smak, a dodatkowo, by uzyskać atrakcyjny kolor skórki, który w zależności od gatunku sera może być od ciemnobrązowego do jasno brązowego.

ser wędzony

Najważniejsze jest jednak to, że w trakcie wędzenia sera żółtego lub białego, zabezpieczamy go przed psuciem się, ponieważ tłuszcz wydobywający się z sera w połączeniu z dymem uzyskuje właściwości konserwujące.

Przepisy na wędzenie serów są bardzo różne. Zależą przede wszystkim od tego, czy wolimy wędzenie sera białego, czy też może preferujemy wędzony ser żółty. Dodatkowym aspektem jest to, czy chcemy, aby nasze sery uzyskały jakiś wyjątkowy smak, poprzez wykorzystanie do ich marynowania różnych przypraw. Zobaczmy więc przykładowe przepisy na wędzenie serów białych oraz wędzenie serów żółtych.

Wędzenie ryb

Nie można również mówiąc o wędzeniu zapomnieć o rybach. Pyszna ryba uwędzona we własnym ogródku na pewno zasmakuje wszystkim. Wędzić można każde gatunki ryb. Zarówno słodkowodne jak i morskie.

W wędzarni świetnie odnajdują się zarówno  karp, amur, szczupak jak i łosoś czy też pstrąg. Do wędzenia nadają się ryby w całości, w dzwonkach lub filety (koniecznie ze skórą).

Wędzenie daje wiele możliwości od ryby, mięsa czy sery. Najważniejsze aby mieć dobrego gatunku produkty,  umiejętnie je zamarynować i pięknie uwędzić. Wszystko można kupić, ale smaku i satysfakcji z samodzielnie przyrządzonych wędzonek nie.  

Leave a Comment (s)